Cloppenburg

Niedersachsen

Landkreis

Cloppenburg is een district (Landkreis) in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is gelegen in het westen van Nedersaksen en grenst aan de districten Ammerland in het noorden, Oldenburg in het oosten, Vechta in het zuidoosten, Osnabrück in het Zuiden, Eemsland in het westen en Leer in het noordwesten. Het district maakt deel uit van de landschappen Oldenburger Land en het Oldenburger Münsterland.

Bestuurlijke indeling

Het district Cloppenburg bestaat uit de volgende eenheidsgemeenten:
Barßel, Bösel, Cappeln, Cloppenburg, Emstek. Essen, Friesoyte, Garrel, Lastrup, Lindern, Löningen, Molbergen, Saterland.

De voorouders van mijn vader (Emke) en van mijn moeder (Beukman) kwamen uit dezelfde streek. De eerste Emke die naar Amsterdam kwam is geboren in Lankum (bij Cloppenburg) en de eerste Beukman in Emstek.

 

Hof Emke

Hof EmkeDe ouders van Johan Dirk Emke (de voorvader van de Amsterdamse tak) zijn Joan Henric Embken en Catharina Ahleijd Lüking. Johan Henric Embken is een kind van Hermann Focke (genannt Emke) (1691-1761), gehuwd met Tekla Emke, Hoferbin der Hof Emke te Drantum bij Emstek.
De oudste bewoner van de Hof Emke in Drantum bij Emstek is: Herman Nordenbrock (genannt Emke) *1549. Ik heb de generaties kunnen herleiden tot aan de huidige Hoferbe: Ludger Emke. Veel nuttige informatie hiervoor heb ik kunnen vinden in het boek “Das Kirchspiel Emstek” van Hugo Kemkes. Een uitreksel over de Hof Emke staat in bijgaande link: Hof Emke>>
In het artikel is een geslachtslijst opgenomen. Vanuit deze lijst en uit gegevens van het bisschoppelijk archief te Vechta heb ik een genealogie kunnen opstellen van de familie Emke, afkomstig uit Drantum. Opvallend in deze genealogie is, dat de familienaam (Emke) regelmatig van de Hoferbin overgaat naar de man en de kinderen.

Kaart met de ligging van Cloppenburg en Emstek

Lankum ligt ten zuid-oosten van Cloppenburg

Lankum en Emstek liggen op loopafstand.

naar begin van deze pagina

Cornelis Albertus Emke (1855-1919)


C.A. Emke

 

 

 

gedenk te sterven

Memento mori

 

 

 

 

 

 

De mortuis nil nisi bene

© 2011 Theo Emke